MPArchitekci • NOWE ORŁOWO

/NOWE ORŁOWO/

PROJEKT KONKURSOWY - WYRÓZNIENIE

/2010/ GDYNIA

POWIERZCHNIA:
4,6 ha

ORGANIZATOR:
INVEST KOMFORT

AUTOR:
MAŁGORZATA ZMYSŁOWSKA
PIOTR ZMYSŁOWSKI
MARTA SZABAN
TOMASZ KRZEMPEK
TOMASZ ZALEWSKI

URBANISTYKA
Głównym założeniem osiedla jest nawiązanie do istniejącej, rozdrobnionej struktury miejskiej. Gęsto usytuowane domy o nieprzytłaczającej kubaturze dają wrażenie spokojnej wioski, miasta w mieście. Mieszkańcy są osłonięci od Alei Zwycięstwa, hałaśliwej arterii Trójmiasta, budynkiem biurowo-usługowym.

Jako miejsce centralne jest zaprojektowany plac pod nadwieszoną bryłą biurowca. Wyeksponowana w ten sposób przestrzeń publiczna łagodnie przechodzi ze strefy miejskiego zgiełku w postaci utwardzonego placu (usługi w parterze) w strefę wyciszonego osiedla mieszkaniowego - zieleń rekreacyjna.

Kubatura zabudowy zmienia się wzdłuż osi ulicy Orłowskiej. Od masywnego bloku biurowo-usługowego przy Al. Zwycięstwa, przez przysadziste domy po drobniejsze, bardziej rozrzeźbione budynki. Miejski charakter zmienia się w lokalny.

Osiedle przecina ciąg pieszo-jezdny biegnący od zabudowy biurowo-usługowej przez centrum osiedla w stronę morza. (Jego powierzchnię stanowi w większości ażurowa, utwardzona nawierzchnia biologicznie czynna.)

W zabudowie mieszkaniowej zostały użyte dwa materiały elewacyjne- okładzina drewniana i jasnoszare płyty betonowe. Domy przy ulicy Orłowskiej pokrywają płyty betonowe, a w miarę przemieszczania się wgłąb osiedla, w stronę lasu, pojawiają się elewacje drewniane. Analogia: miasto-beton, las-drewno.

ARCHITEKTURA
Architekturę spaja modularność powtarzalnych brył, lekko przesuniętych względem siebie w celu wytworzenia różnorodnych wnętrz urbanistycznych. Podcięcie bryły w parterze tworzy obszerną strefę wejściową domkniętą ławką od strony ulicy. Jest to zindywidualizowana przestrzeń przewidziana również na małą architekturę dla dziecka.

Domy różnią się nie tylko proporcjami czy materiałem elewacyjnym, co kolorem holu wejściowego. W tej strefie oprócz skrzynek pocztowych znajduje się wózkarnia i rowerownia.

Mieszkania w parterach mają przestronne ogrody do 160m2. Budynki są otoczone pasem z drobnego kruszywa, aby oddalić bezpośredni styk ruchu pieszych z przestronnymi oknami. Na tym pasie zostały zaprojektowane podesty, umożliwiające wyjście na zieleń półprywatną.

W projekcie zostały użyte okiennice z blachy perforowanej z kilku względów - nie tylko regulacja dopływu światła czy poczucie bezpieczeństwa. Prestiżowa lokalizacja działki stwarza zagrożenie, że inwestycja przerodzi się w sezonowe osiedle apartamentów nadmorskich. Okiennice wprowadzają ład w bryle pod nieobecność mieszkańców, a jednocześnie zmieniają kompozycję elewacji, gdy osiedle tętni życiem.